úterý 14. prosince 2010

Teorie Smradlavé ryby


S teorií smradlavé ryby se vlastně setkáváme na každém kroku a každý den. Je to upřednostněné vyvolání jedné skutečnosti na úkor druhé, která je mnohem závažnější, ale je složitější a málo nápadná na veřejnosti. Mohu zde napsat tisíce příkladů,ale jeden pro začátek stačí:
.............
U kulatého stolu sedělo sedm rytířů. Diskutovali o problému, že všem rezaví výzbroj a je zde reálná hrozba,že když tu výzbroj nevymění, tak se rozpadne na kusy v boji s nepřítelem. Venku pod okny čekal již nepřítel,proto museli všichni jednat jen v této místnosti. Jeden z rytířů byl však nepřátelský špión,byl to černý rytíř a snažil se,aby tu výzbroj nevyměnili. Věděl,že stačí přesvědčit ostatní ,aby neměnili tu výzbroj a nepřátelé by je snadno porazili.Jenže přesvědčování ostatních o tom,že výzbroj je dostačujícící a není třeba ji obnovit,nazabrala. Nikdo tomu nevěřil. Proto hodil do prostřed stolu zkaženou rybu,kterou měl před tím dobře zabalenou ve svém pytli. Zápach ryby se ihned začal šířit místností.Všech 6 ostatních rytířů ihned změnilo téma a začalo velmi živě diskutovat o strašlivém zápachu té ryby.
Po chvíli horlivého nadávání na rybu modrý rytíř ten zápach již nevydržel a vzal rybu holýma rukama ze stolu a vyhodil ji z okna ven. Poté byl zápach mírnější, ale ryba byla hodně mastná a mokrá ,a tak část tuku zůstal jak na stole,tak na rukouch modrého. Červený rytíř začal přemýšlet, jak se zbavit toho zápachu. Po pár minutách diskuze přišel na to, že musí z okna vyhodit i modrého rytíře, jelikož mu smrdí ruce tou rybou. A tak žlutý rytíř popadli společně se zeleným, modrého rytíře a pokoušeli se ho vyhodit z okna.Nicméně modrý rytíř se bránil holýma rukama,jelikož jeho meč se rozpadl na prach ,když se ho snažil vytasit. Na rukouch však měl tuk z ryby, který otřesně zapáchal.I přes veškeré jeho úsilí,žlutý a zelený ho
vyhodili z okna, ale tuk na nich zůstal také. Nic měné se to snažili ututlat a neřekli nikomu hlavně ne červenému rytíři, že jsou zasaženi tukem z ryby.
Zápach byl v místnosti stále stejný a intenzivní. Proto se rozhodli vyhodit i stůl, na kterém ležela ryba. Po vyhození stolu,byl zápach nadále stejný. Proto se diskutovalo o tom,
kdo byl také potřísněný tukem z ryby. Nikdo se ze strachu nepřiznal. Předtím se totiž zelený a žlutý tajně dohodli na tom, že když chtějí přežít ,musí pošpinit
tukem ze smradlavé ryby každého,aby o tom nevěděl. Proto si s každým potřásli rukou ,jako vděk za spolupráci při vyhazováni modrého rytíře a smradlavého stolu z okna. Nyní smrděli již všichni včetně černého rytíře. Ale mysleli si,že hrozba smradlavé ryby je zažehnána.Přeci by nikdo neudal sám sebe že smrdí. Jelikož během toho utíkal čas, úplně všichni zapoměli na problém s rezavou výzbrojí,protože pořád řesili jen téma smradu z ryby,ale hlavně měli všichni strach z prozrazení,že smrdí právě on.
Po chvíli nesoustředěné rytířské společnosti se nepřítel dostal do místnosti, kde bylo 6 rytířů. Snažili se ho zneškodnit, jelikož byl jen jeden a jich bylo 5 bez černého rytíře, který
samozřejmě začal pomáhat nepříteli. Snažili se zbytečně. Jejich výzbroj se podle očekávání rozpadla na padrť. Takže zvítězili nepřítel s černým rytířem velice snadno.

Nicméně nepřítel začal cítit nesnesitelný zápach, když odcházeli s černým do svého přístřešku. Po chvíli nesnesitelného zápachu z rukou černéhorytíře nepřítel vstal a usekl mu obě ruce,na kterých byl tuk ze smradlavé ryby. Ruce opatrně, aby se sám nepotřísnil, vyhodil ven před přístřešek.Černý rytíř byl vděčný nepříteli, že ho nezabil a odešel.
Za chvíli se do přístřešku přihnala nepřítelova žena,která seděla venku a začala cítit neuvěritelný zápach a tak mu povídá, že nevěděla co s tím, tak to přinesla jemu, aby to někam vyhodil. Bohužel v holých rukouch držela useknuté ruce černého rytíře potřísněné od tuku z ryby. Nepřítel jen zděšeně vyhrkl..neeeeeeeee!
A tak to se smradlavou rybou jde stále dokola a dokola.

Je zde mnoho podobností v reálném životě. Například,hrozba terorismu,globální oteplování,hrozba Ruska,Iránu,finanční krize,WTC 11.září,smrt princezny Diany, záhadná smrt Michaela Jacksona,okupace Iráku,okupace Afgánistánu,naše sametová revoluce,druhá prezidentská volba Václava Klause a samozřejmě USA radar v brdech je ten nejexemplárnější příklad......
Nicméně hlavní kdo používá denně tuto teorii jsou masmedia v reklamách a zprávách. Zkuste i vy někdy přemýšlet nad tím, jestli vám náhodou nesmrdí ruce rybou.
V angličtině je proto skvělý výraz ´something fishy´,ale nikdo se nezajímá, co to opravdu znamená. Snad jsem vám to alespoň trochu nastínil.
Ille crucem sceleris pretium tulit, hic diadema.
„Jeden byl za zločiny ukřižován, tento dostal korunu.“
TYPICKY EXEMPLARNI PRIKLAD Z MASSMEDII:
http://ekonomika.idnes.cz/krive-okurky-a-hrbolate-mrkve-se-vrati-na-pulty-v-zemich-eu-pal-/eko_euro.asp?c=A081112_150939_eko_euro_pin

Žádné komentáře:

Okomentovat